Квіти бузини для лікування та в кулінарії

Квіим бузини чорної
Квіти бузини чорної

Цієї весни рано зацвіла бузина чорна. Квіти бузини з давніх-давен використовують у народній медицині та кулінарії. Написав і задумався. А докази цього твердження де?

Згадав. Найраніше видана книга, де я прочитав про бузину, – «Лікарські рослини і способи їх застосування в народі». Автори М.А.Носаль та І.М.Носаль. Рік видання 1958.

М.А. Носаль близько сорока п’яти років присвятив збиранню лікарських рослин та вивченню їх лікувальної дії.  Він ходив по селам та занотовував народні методи лікування лікарськими рослинами.

В квітках бузини виявлено: глікозиди, мінеральні солі, дубильні речовини,органічні кислоти та ефірну олію, яка надає специфічний запах.

Квітки бузини мають злегка послаблюючий, жарознижуючий та сечогінний ефект.

Квітки бузини для лікування 

При простудах, коли є сухий кашель та хрипи у грудях готують напар із квіток. Як готувати напар я вже писав. Для цього беруть приблизно 20 грам сировини на 1 л води. Вживають три рази на день по одній склянці.

Як жарознижуючий та потогінний засіб можна рекомендувати наступний напар. Дві столові ложки квіток залити 200 мл окропу. Вживати чотири рази на день по1/4 склянки.

Квітки бузини в кулінарії

Можу порадити рецепт поліпшення смаку чаю, яким користуюся я. Якщо прийшли гості, а у вас немає під руками гарного чаю, виправити становище допоможуть сушені  квіти бузини. До недосить якісного чаю додаємо квіти бузини в пропорції (приблизно) 1:3. Заварюєте як звичайний чай. Аромат напою вас приємно здивує. Пропорцію рекомендувати підбирати самостійно на свій смак. Це залежить від якості чаю. До якісного чаю вважаю за непотрібне додавати бузину. Це змінює смак чаю. Кожен це вирішує для себе сам.

Висушені та перетерті квітки бузини додають у тісто при випічці. Приблизно одна столова ложка на кілограм тіста. Але знову таки кількість сушених квітів визначайте самостійно на свій смак.

Рекомендують  додавати квітки бузини при виготовленні вина для надання напоям мускатного аромату та смаку. Сам я цього не робив, тому стверджувати напевне не можу.

Вам може бути цікаво:

1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *