Цікаве про кизил

Кизил цвіте

Ось і зацвів кизил – самий перший серед фруктових дерев. Його жовтий цвіт радує око після зими. Плоди його дозрівають довго. Тому він відрізняється від інших дерев.

Ягода з легенди

Існує легенда про походження кизилу.

Після створення землі бог створив райський сад. Дерева зацвіли і незабаром вкрилися плодами. Сатана, побачивши таке диво, пройнявся заздрістю. У чому, власне кажучи, нічого дивного не було. У кожного свої звички. Втім, взявши себе в руки, подумав:  «А чому б і мені не створити щось подібне. Чи навіть краще? Або дивовижніше та не звичніше?»

І вирішив він створити дерево, яке зацвіте найпершим серед дерев, а плоди його будуть висіти довго. Сказано – зроблено. Сніг починав ще лише сходити, а сатана схопив якогось дрючка, сяк-так всунув його в землю. Трохи пострибав по ньому. Вирішивши, що зроблено достатньо, обсипав гілляку невеликими жовтими квітами та й присів трохи перепочити. Потім зайнявся іншими справами, не менш важливими.

Проминула весна, потім непомітно збігло літо. Настала осінь. Плоди достигали довго.    Дуже довго. Аж до самої зими. Але це ще не вся біда. Щось пішло не так. Можливо, сатана перестав контролювати процес, можливо, десь генетика підвела. Або те і друге поєдналося. Тільки так сталося , що на смак плоди були терпко-кислими. Такими, що зводило в роті у тих, хто їх куштував. Ось так колись і з’явився народний синонім кизилу – ягода диявола. Є також інші легенди про походження кизилу.

Властивості кизилу

Ягоди кизилу в стиглому стані мають темно-червоний або жовтуватий колір. Продовгуваті. Містять у своєму складі (до 10%) цукристі сполуки, органічні кислоти – до 3,5%, дубильні речовини. Саме завдяки дубильній складовій плоди використовують при закрепах. Плоди містять також пектини, вітамін С, ефірні олії. В кісточках є жирна олія – до 34%. В корі знайдено глікозиди та гіркі речовини.

Завдяки своєму складу кизил має в’яжучу, бактерицидну, тонізуючу та знеболюючу дію.

Відвар плодів зовнішньо використовують як примочки при мігрені, а відвар кори – для компресів при набряках.

При діареї (проносі) вживають чай: 5-10 г сухих ягід на стакан окропу, настоювати 3 години. Вживати два рази на добу по 100 мл..

Хочу зауважити, що в зв’язку з тим, що кизил в своєму складі (і в ягодах, і в листі, і в корі) має дубильні речовини, людям схильним до закрепів (запорів – російською), вживати його не варто.

З плодів кизилу можна приготувати варення, компот, сироп, вино.

Якщо плоди не зривати з дерева, то після морозів вони стають солодкими.

Використання кизилу не з лікувальною метою

Деревина кизилу тверда, тому її використовують для виготовлення різних виробів.

Наприклад, коліщата старовинного годинника, який зберігається у Нюрнберзькому музеї, виготовлені з кизилової деревини. Досить часто з неї виготовляли деталі до музичних інструментів.

Завдяки твердості з деревини виготовляли стріли у Римі та Стародавній Греції. Навіть Одіссей, за легендою, був озброєний такими стрілами.

Вам може бути цікаво:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *