Варення з бузини – покрокові фотографії

Бузина чорна
Бузина чорна

Для приготування варення використовують стиглі ягоди чорної бузини із родини жимолостевих –  Sambucus nigra L.

Хочу зауважити, що варення має специфічний смак, який подобається не всім. Тому для початку раджу взяти лише 0,5 кг ягід бузини.

Зриваємо грона бузини та складаємо їх у відро або іншу посудину, щоб ягоди не подавилися при транспортуванні.

Вдома обриваємо ягоди та перекладаємо в миску. Увага! Бажано ці дії проводити у гумових рукавичках, тому що ягоди бузини забарвлюють шкіру рук. Але я рукавички на вдягаю.

 

Грона ягід бузини
Грона ягід бузини
Обірвані ягоди
Обірвані ягоди
Миємо ягоди
Миємо ягоди
Просушуємо ягоди
Просушуємо ягоди
Зважуємо 0,5 кг ягід
Зважуємо 0,5 кг ягід
Зважуємо 0,5 кг цукру
Зважуємо 0,5 кг цукру
Засипаємо ягоди цукром
Засипаємо ягоди цукром
Перемішуємо ягоди з цукром
Перемішуємо ягоди з цукром
Додаємо сушені квіти бузини
Додаємо сушені квіти бузини
Обережно перемішуємо
Обережно перемішуємо
Нагріваємо на плиті
Нагріваємо на плиті
  1. Миємо ягоди декілька раз у воді з кімнатною температурою.
  2. Перекладаємо ягоди в друшляк
    Перевірка готовності варення
    Перевірка готовності варення

    (емальований або пластмасовий) та даємо воді стекти.

  3. Просушені ягоди зважуємо на вагах – потрібно 0,5 кг ягід.
  4. Пересипаємо ягоди в емальовану миску, яка не має пошкоджень емалі. Можна варити і в емальованій каструлі, але в мисці, на мій погляд, зручніше. Це не принципово.
  5. Засипаємо ягоди цукром в кількості 0,5 кг і залишаємо на 8-12 годи для того, щоб ягоди пустили сік.
  6. В цьому році літо було спекотне, тому ягоди трохи підсушилися. Щоб поліпшити соковиділення я їх обережно перемішав дерев’яною ложкою. Через дванадцять годин обережно занурюючи ложку збоку перевірив, чи достатньо соку. Довелося зачекати ще декілька годин.
  7. Потім ставимо ягоди на плиту та при невеликому нагріві доводимо до кипіння. Додаємо столову ложку сухих квітів бузини – для поліпшення смаку. Як сушити квіти бузини я писав. (Це не обов’язково. Можете не додавати). Зменшуємо нагрів. Кип’ятимо приблизно 5-7 хвилин беручи миску в руки та круговим хилитанням перемішуємо варення.
  8. Знімаємо миску з плити та витримуємо 6-10 годин при кімнатній температурі.
  9. Знову ставимо миску з варенням на плиту. Варимо так, як і першого разу приблизно 5-7 хвилин.
  10. Знімаємо миску з варенням з плити. Беремо чайну ложку та набираємо в неї трохи варення. Охолоджуємо і зливаємо на блюдце. Якщо варення не розпливається – варення готове. Якщо ні – повторюємо процес.

Вам може бути цікаво:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *