Як приготувати каву з цикорію

Цикорій дикий
Цикорій дикий

Написав і задумався, з чого розпочати. Якщо я напишу «як приготувати каву з цикорію», то я повинен описати процес приготування даного напою. Ось тут є невелика особливість. В народі кажуть: щоб приготувати рагу з кролика, треба мати кролика. Відповідно, щоб приготувати каву з цикорію треба мати корінь цикорію. Де взяти корінь цикорію? Можливо в аптеці. Але в аптеках нашого міста кореня цикорію я не бачив. Бачив рекламу кореня цикорію в інтернет-магазинах. А можна самому заготувати корінь під час прогулянки вихідним днем за містом. Восени саме час це зробити.

 

Де росте цикорій і як викопати його корінь

Цикорій дикий восени
Цикорій дикий восени

Цикорій дикий (народна назва – петрові батоги) має стебло до 1,5 м заввишки з прутовидними гілками. Нижні листки струговидно-ліровидні, верхні – ланцетні. Квітки язичкові зібрані в кошики. Плід – сім’янка. В центральній Україні цикорій росте у багатьох місцях. На лісових галявинах, на занедбаних городах, пустирях, при дорогах, біля лісопосадок. Викопувати його краще подалі від сміттєзвалищ та автомобільних доріг, щоб уникнути хімічного забруднення сировини. Власне, це загальне правило збирання рослин.

Для того, щоб не помилитися, я рекомендую влітку  запам’ятати місця, де росте цикорій та який у нього вигляд. Тому що восени, коли приходить пора викопувати корінь, квітів на цикорію вже немає і він сірим кольором нічим не відрізняється від інших рослин.

Підкопуємо корінь
Підкопуємо корінь

Найкраще викопувати корінь лопатою. Але на прогулянку не завжди зручно брати лопату. Тому я використовую маленьку лопатку, яка не займає багато місця в похідній сумці.

Підкопую корінь з декількох сторін та обережно виймаю з грунту.

Вдома ретельно мию корінь, видаляю залишки землі. Протираю полотнячною серветкою, щоб видалити залишки води. Можна і не протирати. Розкладаю корені в один шар в темному місці і підсушую 5-6 днів. Я не висушую корінь повністю для того щоб легше нарізати. Привялений корінь цикорію ріжу на шматочки розміром до 5 міліметрів і далі вже досушую. Справа в тому, що сухий корінь цикорію погано ріжеться.

Вимитий корінь цикорію
Вимитий корінь цикорію
Корінь нарізаємо шматочками
Корінь нарізаємо шматочками
Шматочки кореня цикорію до смаження
Шматочки кореня цикорію до смаження

 

 

 

 

 

 

Шматочки висушеного цикорію на невеликому вогні підсмажую в сковорідці до золотисто-коричневого кольору. Тут варто зауважити, що ступінь підсмаженості треба вибирати на власний смак. Чим більше підсмажений корінь цикорію, тим гіркішим буде напій.

Підсмажуємо корінь цикорію
Підсмажуємо корінь цикорію
Підсмажений корінь цикорію
Підсмажений корінь цикорію
Мелемо на кавомолці
Мелемо на кавомолці

 

 

 

 

 

 

Шматочки підсмаженого цикорію перемелюємо на кавомолці. Як видно з фотографії частина коренів перемололася не на порошок, а на стружку. Це тонка частина коренів, яка на ручній кавомолці перемелюється погано. На мій погляд, смак від цього не змінюється. Далі я беру чайну ложку цикорію, засипаю в джезгу та вливаю півстакана води. Якщо немає джезги або турки, можна використати невеличку каструльку. Ставлю на вогонь і доводжу до кипіння. Кип’ячу 10-30 секунд. Це знову ж таки, залежить від смаку кожного. Готовий напій виливаю в чашку. Додаю за смаком цукор. Крім того можна влити столову ложку молока. Смак від цього поліпшується. Смачного!

Перемелений корінь цикорію
Перемелений корінь цикорію
Чайна ложка цикорію на півстакана води
Чайна ложка цикорію на півстакана води
Напій готовий
Напій готовий

Вам може бути цікаво:

1 коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *